MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

ÇOCUKLARDA GRİBİN EVDE TEDAVİSİ

- Ekim 21, 2019
snpsr

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ateşin kontrol altına alınması önem taşırken, çocukları gripten koruyabilecek önlemler de dikkat etmek gerekiyor.

Genellikle kış aylarında görülen gribe, “influenza” isimli virüs neden olmaktadır. Grip ilk 24 – 72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, grip hızlı bir şekilde zatürre ve bronşite kadar ilerleyebilir. 

Gripin Belirtileri
Griple soğuk algınlığı bazı ortak belirtileri olduğu için sık sık birbiriyle karıştırılır. Ancak gripte olup, soğuk algınlığında görülemeyen belirtiler gribin ayrıcı özellikleridir. Bunlar:
-Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri)
-Kuru öksürük
-İştahsızlık
-Soğuk ter ve titreme
-Baş ağrısı
-Eklem ve uzuv ağrıları
-Yorgunluk, Şiddetli halsizlik
-Bulantı, kusma ve ishal (Yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür.)

Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.

Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.

Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.

Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.

Grip, çoğunlukla virüsler tarafından oluşturulduğu için öncelikli olarak insanların karşılaştığı semptomların tedavi edilmesi ile başlar. Burun tıkanıklığı var ise burun açıcılar, öksürük varsa balgam söktürücüler, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler ile tedavi uygulanabilir. İştahsızlığın giderilebilmesi için de bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.

Çocukları Gripten Korumak İçin Yapılması Gerekenler
-Ellerini sık sık yıkamalı
-Çocuğunuza öksürürken veya hapşırırken ağzını kapatmasını öğretin
-Çocukların bulundukları ortam sık havalandırılmalı
-Çocuk sigara içilen ortamlarda bulunmamalı
-Tek kullanımlık mendiller kullanılmalı
-Kreş ve yuvalarda oyuncakların temizliğine dikkat edilmeli
-Grip olan çocuklar kreşe ya da okula gönderilmemeli
-Evde gripli varsa çocuk ortak havluyu kullanmamalı
-Gerekiyorsa maske kullanmalı

Önemli: Nezle ve grip virüs kökenli hastalıklardır. Nezle ve gripte anne, babanın yaptığı en büyük hataların başında çocuklarına antibiyotik vermek gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla faydalı olmayan, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.


ÇOCUKLARDAKİ GRİBİN EVDE TEDAVİSİ


Bitkisel kürleri uygularken aşağıdaki uygulamaları yapmanız tedavi sürecinizin hızlanmasına yardımcı olabilir.

-Çocuğunuz istirahat etmeli ve vücudunu dinlendirmelidir.

-Serum fizyolojik içeren burun damlaları ve burun pompası ile burun temizliği yapılabilir.

-Nemli ortam öksürüğe de iyi geleceğinden, buhar  ile çocuğun bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. 

-Çocuğunuzun sıvı almasına ve özellikle su içmesine özen gösterin. Suya limon sıkarak C vitamini artırımı sağlayabilirsiniz.

-Yastık kılıfları, çarşaflar ve havlular mikropların yuvalandığı yerlerdir. Evde hasta varsa havluları ortak kullanmayın. Nezle, grip sonrasında da yastık kılıfları ve çarşafları hemen değiştirin.

-Bol C vitamini takviyesi ile çocuğunuzun vücut direncini artırın. (Portakal, mandalina vb.. )

-Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu solunum kolaylığı sağlayacaktır.

-Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de, ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda çocuk ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. 

Çocuğunuz için aşağıdaki doğal tedavileri uygulayabilirsiniz.
3 yaşından 14 yaşına kadar olanlara çocuk denir. Çocuğunuzun yaşına ve ağız tadına uygun olarak nezlesinin tedavisinde aşağıdaki herhangi bir kürü uygulayabilirsiniz.

1- Çorbalar: Tavuk çorbası yüz yıllardır iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı ilacıdır. Eğer çocuğunuz tavuk sevmiyorsa işkembe veya kelle paça çorbasını da deneyebilirsiniz. Tavuk suyu çorbasına havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.  

2-Süt - Zerdeçal Karışımı: Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Ayrıca hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de olası hastalıklara karşı koruma ve direnç kazandırır.

Eğer çocuğunuzun kanama sorunu varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsa zencefil kesinlikle kullanmaması gereken bir bitkidir.

Bir tatlı kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun. Bal katarak tatlandırabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım ya da bir su bardağı içirin.

3-Sarımsak Çayı: Antibakteriyel (bakteri öldürücü) ve antiviral (virüs öldürücü) özellikleri olan sarımsak, çocuğunuzun nezlesinin (soğuk algınlığının) geçmesine de yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayan sarımsak, aynı zamanda solunum yollarının açılmasına da yardımcı olup çocuğunuzun vücudundaki toksinlerden arınması için de ideal bir destektir. Bu kür tadından dolayı 10 yaş üstü çocuklar için daha uygun olabilir.

2 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun. Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.

4- Isırgan Çayı: Isırgan çayı, boğazda oluşan iltihabı ve balgam miktarını azaltarak çocuğu rahatlatır.

Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru ısırgan koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. İçine bal ya da şeker gibi tatlandırıcılar katmayın. Eğer kokusu ya da tadı rahatsız ederse içine bir miktar nane ekleyebilirsiniz.

5- Buhar: Küçük bir tencereye kaynar su koyup, içine 1'er tatlı kaşığı kuru nane ve kuru kekik ilâve edin. Çocuğunuzun başının üzerini büyükçe bir havlu ile kapatıp, 3-5 dakika kadar ağzından ve burnundan nefes almasını tembihleyin. Günde 2-3 defa yapabilirsiniz. Çocuğunuz bu kokulu buhar sayesinde daha rahat nefes alacaktır. (7-14 yaş çocuklar için


6- Nar Kabuklu Karabaş Otu Çayı: Nar kabuğu zengin bir C vitamini kaynağıdır. Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Karabaş otu da vücut direncini artırır ve öksürüğün şiddetini azaltmada etkilidir. Baş ağrısını hafifletir.

2 adet metal 1 lira büyüklüğündeki 2 adet nar kabuğunu bir bardak kaynayan suyun içine atın ve 5 dakika kaynatın. Ocağı söndürdükten sonra 2-3 tane karabaş otunu ufalayıp içine ilave edin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzün ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım çay bardağı ya da bir çay bardağı içirin. (10-14 yaş için)

7- Nar Kabuklu Hibiskus Çayı: Nar kabuğu zengin bir C vitamini kaynağıdır. Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Karabaş otu da vücut direncini artırır ve öksürüğün şiddetini azaltmada etkilidir. Baş ağrısını hafifletir.

2 adet metal 1 lira büyüklüğündeki nar kabuğunu bir bardak kaynayan suyun içine atın ve 5 dakika kaynatın. Ocağı söndürdükten sonra 1 tatlı kaşığı hibiskusu içine ilave edin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzün ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım çay bardağı ya da bir çay bardağı içirin. (10-14 yaş için)



8-Elma Sirkesi Kürü: Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır. 

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve (isteğe bağlı) bir yemek kaşığı bal ilave ederek karıştırın ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. Elma sirkesinin ev yapımı olmasına özen gösterin.

Günde 2-3 kere özellikle de gece yatmadan önce elma sirkesiyle gargara yaptırabilirsiniz.

9-Zencefil Çayı: Zencefil; geniz akıntısına, ağrılara, nezleye ve gribe iyi gelen şifalı bir bitkidir.Öksürüğe karşı etkilidir. 

Eğer çocuğunuzun kanama sorunu varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsa zencefil kesinlikle kullanmaması gereken bir bitkidir.

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.

10-Papatya Çayı: Papatya soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yüzlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Enfeksiyonlarla savaşan ve ağrıları dindirme özelliği de bulunan papatya çayı, boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıldığı zaman yatmadan önce içilebilir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğu unutulmamalı ve açıkta satılan papatya çayları değil poşet çay şeklinde satılanlar tercih edilmelidir. 

Eğer çocuğunuzun kanama sorunu varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsa papatya kesinlikle kullanmaması gereken bir bitkidir.

1 tatlı kaşığı kuru papatyayı ya da 1 poşet papatyayı çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.

11- Mürver Çiçeği Çayı: Bitkinin bünyesinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncinizi artırır ve kişiyi birçok hastalığa karşı güçlü yapar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

1 tatlı kaşığı kuru mürver çiçeği çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. 

12-Nane-Limon Çayı: Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda limonla yapılan nane karışımı akciğeri ve bronşları rahatlattığından öksürüğün azaltılmasını sağlar. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar.

Bir cezveye 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane (ya da 8-12 adet taze nane yaprağı) koyun. Daha sonra çeyrek bir limonu küçük parçalar halinde kesin ve onları da cezveye ilave edin. Cezveye 1 su bardağı kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Kaynama başladıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 3 dakika daha kaynatın. Daha sonra süzün ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. 


Eğer Gribe Öksürük de Eşlik Ediyorsa 

Sırta Bal SürmeÇocuğunuzun sırtına oda sıcaklığındaki balı sürdürün. Daha sonra üstünü kağıt havlu ile kapatıp çocuğunuzu uyutun. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir. Balın kaliteli olması önemlidir.

Sırta Zeytinyağı-Karabiber SürmeYarım çay bardağı zeytinyağını ısıtın ve içine bir çay kaşığı karabiber atarak iyice pişirin. Ilınınca öksüren çocuğunuzun sırtına ve göğsüne iyice yedirerek sürün. Hafif emince üzerine sıcak bez örtün.

Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın