MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

ÇOCUKLARDA KABIZLIĞIN EVDE TEDAVİSİ

- Ekim 25, 2019
snpsr

Kabızlık çocuklukta tedavisi zor bir durumdur. İyi tedavi edilememiş kabızlık iştahsızlığa, dışkıda kan görülmesine, ağrılı dışkılamaya ve en sonunda dışkı kaçırmaya sebep olabilir.

Uzun süredir kabız olan çocukta popoda çatlak (Makat çatlağı) oluşur. Bu da dışkılarken ağrıya yol açar. Çocuk ağrıdan kaçmak için dışkılamaktan kaçınır. Dışkısını tutar. Tutulan dışkı sertleşir ve eninde sonunda çıkarken çatlağı daha da derinleştirir. Süreç kısır döngüye girer. Dışkı kaçırmaya başlayan çocuk için en az 6 aydır kabızlık çektiği düşünülebilir. Biriken dışkı son bağırsak duvarlarını kaplamaya, bu bölgeyi genişletmeye başlar. Son bağırsakta his kaybı olup anüsün kasılma yeteneği geçici olarak kaybedilir. Bu da dışkı kaçırmaya sebep olur. 

Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri
- Tuvalet ihtiyacını ertelemek
- Fast-food tarzı beslenme
- Demir ilaçları
- Tiroit hormonlarının az salgılanması
- Kalın bağırsakta sinir sisteminin iyi gelişmemesi
- Makat çatlağı
- Makat darlığı
- Psikolojik etkenler

Çocuklarda Kabızlığın Belirtileri
-Her zamankinden daha az tuvalete çıkmak
-İştahsızlık
-Büyük tuvaletinde kan 
-Tuvaletini yaparken ağlama ve zorlanma belirtileri
-Karın bölgesinde sertlik
-Kokulu dışkı  

Önemli: Tedavi edilmeyen kabızlık ileride makat çatlağı (Anal fissür), basur (Hemoroid), kronik kabızlık gibi istenmeyen rahatsızlıklara sebep olabilir. 



 ÇOCUKLARDAKİ KABIZLIK İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?

Doktor Muayenesinden Sonra Tedaviye Ek Olarak Yapılabilecekler 
-Çocuğun beslemesinde lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan gıdalara ağırlık verilmeli.

-Çocuğun lokmaları iyice çiğnendikten sonra yutması telkin edilmelidir.

-Laktoz hassasiyeti sebebiyle süt ve süt ürünlerinin fazla tüketimi de kabızlık sorununa yol açabilmektedir.

-Bol sıvı takviyesi yapılmalı, vücut susuz kalmamalıdır.

-Çocuk gün içinde aktif olarak hareket etmeli, hareketsiz kalmamalıdır.

-Çocuğun her gün aynı saatlerde tuvalete çıkması sağlanmalıdır.

Aşağıdaki kürlerin birkaçını aynı anda uygulayabilirsiniz. 
3 yaşından 14 yaşına kadar olan çağa çocukluk dönemi denir.

1- Eğer Çocuğunuz Küçükse ve Tuvaletini Yapmak İstemiyorsa: Bu durumdaki çocuklarda makat çatlağı (Anal fissür) gelişmiş olabilir. Tuvaletini yaparken makat çatlağından dolayı makatı acıyacağı için dışkılamaktan kaçınır. Bu günlerce sürebilir. Bu durum beraberinde kabızlığı hatta şiddetli kabızlığı getirebilir. 

Çocukta eğer makat çatlağı varsa önce bu tedavi edilmedir. Bunun için en uygun kür ısırgan lapası kürüdür. Aktardan alacağınız kuru ısırganın  kullanım tarihinin geçmemiş olması önemlidir. Isırganın içindeki formik asit iyi bir iltihab sökücüdür. 

Üç yemek kaşığı ısırgan bitkisi çok az suda beş dakika haşlanıp lapası yapılır. Ilındıktan sonra lapa, ince tülbente sarılarak makat çatlağının üzerinde 15 dakika bekletilir. Lapanın yaraya temas etmesi önemlidir. Yara kapanana kadar haftada iki-üç kez tekrar edilir. (İbrahim Saraçoğlu Kürü)

2- Keçiboynuzu Kürü: 6-7 yaşından büyük çocuklar hafif kabızlıklarda günde birkaç tane keçiboynuzu tüketebilir. Keçi boynuzu kabızlarda kabızlığı, ishallerde ishali giderir. Su içirmeyi unutmayın.

3- Yoğurt Suyu Kürü: Yine hafif kabızlık için ev yapımı yoğurdun suyunu her gün içirebilirsiniz. 
Hem probiyotik etkisiyle bağırsaklardaki yararlı bakterileri destekler hem de çocuğunuzun sıvı ihtiyacını takviye eder. 
Eğer çocuğunuz; 
3-6 yaşlarındaysa gün içinde  yarım ya da 1 su bardağı,
7-14 yaşlarındaysa gün içinde  1 ya da 2 su bardağı yoğurt suyu içirebilirsiniz.


4- Kuru Erik ve Kayısı Kürü: Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak 1 ya da 2 kuru kayısı ve 1 ya da 2 kuru eriği 4'er parçaya böldükten sonra akşamdan bir bardak suya koyun ve bir gece bekletin. Çocuğunuza sabah aç karnına bunun suyunu içirin ve kuru meyveleri yedirin. Bağırsakları çalıştıran kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. 

5- Keten Tohumu Kürü: Çocuğunuzun yiyeceği salata, yoğurt gibi yiyeceklerine kabızlık için doktorların sıkça önerdiği keten tohumunu ekleyin. 

Sabahları aç karnına yarım kase yoğurdun içerisine keten tohumu ilave ederek yoğurdu karıştırın ve çocuğunuza yedirin. Çocuğunuzun bağırsakları rahatlayacaktır.

6- Kuru İncir: Kürü: Akşamdan bir bardak suya üç tane kuru incir koyun ve bu şekilde sabaha kadar bekletin. Sabah aç karnına çocuğunuza hem suyunu içirin hem de incirlerini yedirin. Böylece çocuğunuzun bağırsak sorunları en aza inecektir.

7- Karışım Çayı: 10 yaşından büyük çocuklar için 3 bardak suyun içerisine bir tutam maydanoz, bir tutam kiraz sapı, iki kayısı ve yarım limon ilave ederek karışımı 5-6 dakika kaynatın. Bu bitkisel çayı çocuğunuza her gün en az 2 kere içirerek kabızlık sorununa son verebilirsiniz. (Kalanını akşam içmek üzere buzdolabında saklayabilirsiniz.)

8- Nane Çayı Kürü: Nane çayının içindeki mentol sindirim sistemindeki kasları gevşeterek bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca sıcak su da rahatlama sağlar ve boşaltımı teşvik eder.

9- Zetinyağı Kürü: Yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştıran zeytinyağından her gün aç karnına bir yemek kaşığı içebilirsiniz.

Kabızlık yeni başlamışsa, karın ağrısı, bağırsak kanaması varsa, bulantı kusma, iştahsızlık kilo kaybı varsa, kansızlıkla birlikteyse doğal çözümlerle oyalanmamalı vakit geçirmeden bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın