MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

ADAÇAYINA LİMON SIKILMAMALI

- Ekim 21, 2019
snpsr

LİMON, ADAÇAYINI ETKİSİZ KILAR
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ersin Karabacak, özellikle adaçayının limon sıkılarak içilmesinin çok yanlış olduğunu söyledi.

Adaçayının birçok faydası bulunduğunu ve 1920 yılında Amerika'da boğaz ağrısı ve diş eti hastalıklarında kullanılması için tıbbi onay alındığını kaydeden Karabacak, daha başka olarak bağırsak gazlarını giderip bulantıyı kestiğini, gargara yapılması halinde ağız, dişeti ile dildeki şikâyetlerle boğaz, bademcik enfeksiyonlarına karşı faydalı olduğunu dile getirdi. Karabacak, "Limonun, adaçayı ve diğer bitki çaylarında şifa kaynağı olan yağları öldürdüğünü tespit ettik. Halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biri de bütün bitki çaylarına limon sıkılmasının iyi olduğudur. Oysa bu bilimsel değildir, sadece bir alışkanlıktır" diye konuştu.




Bitki çayları nasıl hazırlanmalı?
Yaklaşık 35 yılını bitkilere ve onları araştırmaya adayan Prof. Dr. Yeşilada, bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılması gerektiğini ifade etti.

Bitki çaylarının siyah çay gibi kaynatılmamasını tavsiye eden Yeşilada, bu çayların hazırlanması hakkında şu bilgileri verdi:

Bitki çayının hazırlanacağı demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması önerilir.

Suyun birkaç kez kaynatılması, içindeki mineralleri değiştirdiği için çayın kalitesini olumsuz etkiler.

Bitki çaylarının hazırlanmasında uygulanan en klasik yöntem; enfüzyondur. 100 derecelik bir ısıya sahip olan suyun, çayın üzerine dökülmeden önce 80 dereceye kadar soğuması beklenmelidir.

Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir.

Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz.

Bitki çaylarının fazla içilmesi zararlı. Kışın yoğun şekilde tüketilen bitki çaylarının tıpkı ilaç gibi düşünülmesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.


Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın