MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

ÇOCUKLARDAKİ NEZLENİN (SOĞUK ALGINLIĞININ) EVDE TEDAVİSİ

- Ekim 20, 2019
snpsr

Çocuklar, nezle olduklarında hastalıkla ilgili pek çok şikayeti dile getirirler. Ateş, boğazda batma hissi, halsizlik gibi şikayetler bu tür hastalıkların belirgin sonucudur. Öksürük de bu şikayetlerin başında gelir. Özellikle aileler, çocuklarındaki öksürüğü fark edip endişelenirler. Öksürük, aslında bir hastalık değil, bir tepkidir. Solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere karşı öksürük, solunum yollarını korumaya yönelik verdiğimiz bir tepkidir. Öksürük refleksini durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak doğrudur. 

Doktora gitmeden önce, hastalık henüz ilk aşamadayken bebeğinize için evde kendiniz de bir şeyler yapabilirsiniz. Ancak yaptığınız müdahalelere rağmen bebeğinizde bir iyileşme olmuyorsa doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Çocuklarda Nezlenin Belirtileri
-Burun tıkanıklığı ya da akıntısı
-Hapşırık
-Ateş
-Öksürük
-Kas ağrıları
-Baş ağrısı
-Gözlerde kızarma
-Boğaz ağrısı
-Sesin boğuklaşması

Burun akıntısı önceleri genellikle berrakken daha sonra sarı, koyu ve hatta yeşil olabilir. Birkaç gün sonra tekrar berrak ve sulu olur.

Çocuklar Ne Zaman Doktora Götürülmeli
Öksürük 2-3 haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa, öksürük nedeninin alerjik olma olasılığı çok yüksektir. 

Yine kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabiliyor. Sonuç olarak çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, öksürük giderek artıyorsa, öksürüğe ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka bir doktora götürüp muayene ettirmeli.

Çocukları Nezleden Korumak İçin Yapılması Gerekenler
-Ellerini sık sık yıkamalı
-Ellerini burnuna ve gözlerine dokundurmamalı
-Çocukların bulundukları ortam sık havalandırılmalı
-Çocuk sigara içilen ortamlarda bulunmamalı
-Kreş ve yuvalarda oyuncakların temizliğine dikkat edilmeli

Önemli: Nezle ve grip virüs kökenli hastalıklardır. Nezle ve gripte anne, babanın yaptığı en büyük hataların başında çocuklarına antibiyotik vermek gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla faydalı olmayan, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.

 ÇOCUKLARDAKİ NEZLE İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?

Tedaviye Ek Olarak Yapılabilecek Uygulamalar

-Çocuğunuz istirahat etmeli ve vücudunu dinlendirmelidir.

-Serum fizyolojik içeren burun damlaları ve burun pompası ile burun temizliği yapılabilir.

-Nemli ortam öksürüğe de iyi geleceğinden, buhar  ile çocuğun bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. 

-Çocuğunuzun sıvı almasına ve özellikle su içmesine özen gösterin. Suya limon sıkarak C vitamini artırımı sağlayabilirsiniz.

-Yastık kılıfları, çarşaflar ve havlular mikropların yuvalandığı yerlerdir. Evde hasta varsa havluları ortak kullanmayın. Nezle, grip sonrasında da yastık kılıfları ve çarşafları hemen değiştirin.

-Bol C vitamini takviyesi ile çocuğunuzun vücut direncini artırın. (Portakal, mandalina vb.. )

-Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu solunum kolaylığı sağlayacaktır.

-Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de, ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda çocuk ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. 


Çocuğunuzun tedavisi için aşağıdaki bitkisel çayları içirebilirsiniz.

3 yaşından 14 yaşına kadar olanlara çocuk denir. Çocuğunuzun yaşına ve ağız tadına uygun olarak nezlesinin tedavisinde aşağıdaki herhangi bir kürü uygulayabilirsiniz.  

1-Sarımsak Çayı: Antibakteriyel (bakteri öldürücü) ve antiviral (virüs öldürücü) özellikleri olan sarımsak, çocuğunuzun nezlesinin (soğuk algınlığının) geçmesine de yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayan sarımsak, aynı zamanda solunum yollarının açılmasına da yardımcı olup çocuğunuzun vücudundaki toksinlerden arınması için de ideal bir destektir. Bu kür tadından dolayı 10 yaş üstü çocuklar için daha uygun olabilir.

2 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun. Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.

2-Süt - Zerdeçal Karışımı: Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Ayrıca hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de olası hastalıklara karşı koruma ve direnç kazandırır.

Bir tatlı kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun. Bal katarak tatlandırabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım ya da bir su bardağı içirin.

3- Çorbalar: Tavuk çorbası yüz yıllardır iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı ilacıdır. Eğer çocuğunuz tavuk sevmiyorsa işkembe veya kelle paça çorbasını da deneyebilirsiniz. Tavuk suyu çorbasına havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.

4- Isırgan Çayı: Isırgan çayı, boğazda oluşan iltihabı ve balgam miktarını azaltarak kişiyi rahatlatır.

Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru ısırgan koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. İçine bal ya da şeker gibi tatlandırıcılar katmayın. Eğer kokusu ya da tadı rahatsız ederse içine bir miktar nane ekleyebilirsiniz.

5-Elma Sirkesi Kürü: Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır. 

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve (isteğe bağlı) bir yemek kaşığı bal ilave ederek karıştırın ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. Elma sirkesinin ev yapımı olmasına özen gösterin.

Günde 2-3 kere özellikle de gece yatmadan önce elma sirkesiyle gargara yaptırabilirsiniz.

6-Zencefil Çayı: Zencefil; geniz akıntısına, ağrılara, nezleye ve gribe iyi gelen şifalı bir bitkidir.Öksürüğe karşı etkilidir.

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.


7-Papatya Çayı: 
Papatya soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yüzlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Enfeksiyonlarla savaşan ve ağrıları dindirme özelliği de bulunan papatya çayı, boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıldığı zaman yatmadan önce içilebilir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğu unutulmamalı ve açıkta satılan papatya çayları değil poşet çay şeklinde satılanlar tercih edilmelidir.

1 tatlı kaşığı kuru papatyayı ya da 1 poşet papatyayı çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin.

8- Mürver Çiçeği Çayı: Bitkinin bünyesinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncinizi artırır ve kişiyi birçok hastalığa karşı güçlü yapar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

1 tatlı kaşığı kuru mürver çiçeği çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. 

9-Nane-Limon Çayı: Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda limonla yapılan nane karışımı akciğeri ve bronşları rahatlattığından öksürüğün azaltılmasını sağlar. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar.

Bir cezveye 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane (ya da 8-12 adet taze nane yaprağı) koyun. Daha sonra çeyrek bir limonu küçük parçalar halinde kesin ve onları da cezveye ilave edin. Cezveye 1 su bardağı kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Kaynama başladıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 3 dakika daha kaynatın. Daha sonra süzün ve çocuğunuzun yaşına uygun olarak günde 2 kere yarım kahve fincanı ya da bir çay bardağı içirin. 

Eğer Nezleye Öksürük de Eşlik Ediyorsa 


Sırta Bal SürmeÇocuğunuzun sırtına oda sıcaklığındaki balı sürdürün. Daha sonra üstünü kağıt havlu ile kapatıp çocuğunuzu uyutun. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir. Balın kaliteli olması önemlidir.

Yarım çay bardağı zeytinyağını ısıtın ve içine bir çay kaşığı karabiber atarak iyice pişirin. Ilınınca öksüren çocuğunuzun sırtına ve göğsüne iyice yedirerek sürün. Hafif emince üzerine sıcak bez örtün.

Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın