MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

KURU ÖKSÜRÜĞÜN BİTKİSEL TEDAVİSİ

- Ekim 22, 2019
snpsr

Kuru öksürük son yıllarda hemen herkesin yakındığı bir durum. Şehirlerde bitmeyen trafik ve kirli hava ne yazık ki kuru öksürüğün yaygınlaşmasında en büyük etken. 

Kuru öksürükte balgam bulunmaz. Bazı kişilerde kuru öksürükle beraber boğazda bir yumru hissi oluşabilirken bazılarında ise boğazda gıdıklanmaya benzer bir his meydana gelir ve öksürerek bu histen kurtulmaya çalışılır. Ancak öksürme sonucunda çok rahatlatıcı bir sonuca ulaşmak pek mümkün olmaz. 

Genelde alerjik reaksiyonların yaşandığı dönemlerde kuru öksürük görülebilir. Bunun yanı sıra sigara veya diğer tahriş edici maddelere maruz kalınması da üst solunum yollarında enfeksiyona sebep olabildiği için öksürük problemi ortaya çıkabilir.

Kuru öksürük; basitçe nezle ve gripte görülebilir, farenjit, astım ve geniz akıntısı ya da reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz (verem), akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda da karşımıza çıkabilir. Fakat, ateş, mide bulantısı, halsizlik ile birlikte görülüyorsa ciddi hastalık belirtileri olabilir. 

Uzun süre geçmeyen kuru öksürük, boğazda tahriş ve akciğerlerde ağrılara neden olabilir. Şiddetli yaşanan kuru öksürükler, kişilerde krize neden olmasıyla birlikte zaman zaman baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılmaya sebebiyet vermektedir. Şiddetli kuru öksürükler, kasları yorması nedeniyle idrar kaçırma ve göğüs kafesinde ağrılı fıtıklara yol açabilir.

Kuru Öksürüğün Nedenleri
1. Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyon kaynaklı hastalıklar yüzünden öksürük şikayetleri ortaya çıkabilir. Hastalıkların başında da görülebilen bu öksürükler daha çok enfeksiyonun ileri evrelerinde şiddetli hale gelir.

2. Alerji: Alerjiler yüzünden (Çiçek ya da ağaç polenleri ya da bahar nezlesi) boğazda gıcık öksürük oluşumu söz konusu olabilir.  

3. Kirli hava: Çeşitli kimyasalların havaya karıştığı bölgelerde öksürük şikayetlerine daha sık rastlanır.

4. Sigara gibi tütün ürünleri: Uzun süre sigara içilmesi neticesinde akciğer ve boğazlarda tahriş oluşacağı için tahrişe bağlı kuru öksürük oluşabilir.

5. Astım: Kuru öksürük, çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Astım da bu hastalıklardan birisidir. Astım hastalarında kuru öksürüğe ilave olarak nefes darlığı ve göğüste hırıltı gibi bronşlarda iltihaplanmaya işaret eden durumlar da gözlenebilir.

6. Psikolojik sebepler: Eğer öksürükler daha çok uyku sırasında başlıyor ya da stresli anlarda artış gösteriyorsa bu durumun nedeni psikolojik faktörler olabilir.

7. Reflü: Reflü yüzünden midedeki asit boğazın arka bölgesinden yukarıya doğru çıkar ya da öyle hissedilir. Durum böyle olunca asidin üst solunum yoluna kaçarak öksürüğe sebep olması da son derece normaldir. Genelde bu duruma sırt üstü yatarken rastlanır.

8. Nemin az olduğu ortamlar: Kış aylarında kullanılan soba, elektrikli ısıtıcı ya da kalorifer gibi cihazlar odadaki havanın kurumasına ve ortamdaki nemin azalmasına bu da kuru öksürüğe neden olur.

9. Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanmasıyla beraber kuru öksürük ve geniz akıntısı ortaya çıkabilir.

10. Hipertansiyon ilaçları: Hipertansiyon ilaçlarının sık rastlanan yan etkilerinden birisi kuru öksürüktür.

11. Tiroid bezi iltihabı:Tiroid bezlerinin iltihaplanması sonucunda kuru öksürük ortaya çıkar. Öksürükler genelde hırıltılı bir şekilde kendilerini gösterirler.


 KURU ÖKSÜRÜĞÜN EVDE TEDAVİSİ

1- Buhar Solumak: Bir kabın içerisindeki sıcak suyun buharı solunarak hava yollarının nemlenmesini sağlanabilir. Bu sayede boğazlar yumuşamaya başlar ve öksürük yüzünden oluşan ağrılar azalır. Boğazın yumuşamasıyla beraber kuru öksürük şikayetinde gözle görülür bir azalma olur.

2- Keçiboynuzu Çayı: Keçiboynuzu bronşları genişletir ve öksürük ataklarını azaltır. Bu etkisini kısa zamanda göstermeye başlar.

Yetişkinler İçin: Orta büyüklükteki 5 tane keçiboynuzunu önce soğuk su altında yıkayın. Daha sonra bunları 3-4 parçaya bölerek kaynamakta olan 2 su bardağı suyun içine atın. Hafif ateşte 8 – 10 dakika kaynatın. Daha sonra suyunu süzün ve gece yatmadan önce aç karnına bir su bardağı için. (Kalanını buzdolabına koyup ertesi gün içebilirsiniz.) Bu kürü öksürüğünüz geçene kadar uygulayabilirsiniz. 

Çocuklar İçin: 3-4 tane keçiboynuzunu önce soğuk su altında yıkayın. Daha sonra bunları 3-4 parçaya bölerek kaynamakta olan 2 su bardağı suyun içine atın. Hafif ateşte 8 – 10 dakika kaynatın. Daha sonra suyunu süzün ve günde bir defa ve sadece sabah kahvaltısı esnasında 1 çay bardağı içirin. Öğle veya akşam içirilmesine gerek yok. Bu kürü öksürük geçene kadar uygulayabilirsiniz. Kalanı buzdolabında saklayıp ertesi gün içirebilirsiniz. 

Keçiboynuzu çayı şekerli gibi gözükse de içeriğinde şeker bulunmaz. Yukarıdaki ölçeğe göre yaptığınız bu çay kilo aldırmaz.

3- Mısır Nişastası ve Bal Kürü: Bir miktar mısır nişastasını suda iyice kaynatın. Ilıyınca içine bal koyup karıştırın. Salepten biraz daha akışkan olmalı. Ilıkken için ve öksürük geçene kadar her gün uygulayın. Birkaç gün sonra faydasını göreceksiniz. (Balın kaliteli olmasına dikkat edin.)

3- Süt - Gül Hatmi Kürü: 1 su bardağı kaynayan sütün içine 5-6 adet gül hatmi çiçeği koyun ve bu şekilde 1 dakika daha sütü kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın ve ılıyıncaya kadar bekledikten sonra sütü süzün. Sabah ve akşam yemeklerden önce ya da sonra günde 2 kere için. İçerisine kesinlikle şeker, bal, pekmez eklemeyin. (Çocuklar için yaşına uygun olarak 1 kahve fincanı ya da 1 çay bardağı uygun olur.)

4- Badem Kürü: Badem kürü, kuru öksürükten kurtulmak için mükemmel bir ev yapımı ilaçtır. 

Altı adet bademi alın ve bir gece boyunca bir bardak suda bekletin. Ertesi gün kabuklarını soyun ve zaten yumuşamış olan bademi ezerek macun haline getirin. Bu macuna 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz macundan günde iki kez birer çay kaşığı yiyin.  

5- Zencefil Çayı: Bağışıklık sisteminin dostu zencefil, birçok hastalığı önlediği gibi alerjik ya da bakteriyel kaynaklı kuru öksürüğü de ortadan kaldırabiliyor.

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 


Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.  (Çocuklar için yaşına uygun olarak 1 kahve fincanı ya da 1 çay bardağı uygun olur.)




6- Pekmez-Limon ve Zencefil Kürü: 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi ( ya da keçi boynuzu pekmezi), yarım çay kaşığı toz zencefil, 5-6 damla limon suyunu güzelce karıştırdıktan sonra, sabahları aç karnına yiyin.  (3-8 yaş çocuklar için yarısı yeterlidir.)

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 


Öksürüğünüz istediği kadar sert olsun, bir hafta boyunca bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle hafiflediğini ve hatta tamamen geçtiğini göreceksiniz. 

7- Limon Suyu-Bal Kürü: (Bu kürü tansiyonu düşük olanlar, uygulamamalıdır.) Limon suyu ve bal karışımı hem boğazınızı nemli tutar hem de öksürüğe sebep olan bakterileri öldürür.

Sabah kalktığınızda ılık bir bardak suyun içine 2 tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyunu ekleyip için. Çocuklar için yaşlarına göre bir fincan ya da bir çay bardağı uygundur. Günde 3-4 kez içebilirsiniz.

8- Limon-Bal-Karabiber Kürü: (Düşük tansiyonlular, karabibere alerjisi olanlar ve çocuklar için uygun olmayabilir.)

2 tatlı kaşığı bala,bir tatlı kaşığı limon, bir çay kaşığı karabiber karıştırın. Sabah ve akşam 2 kere bu karışımı yediğinizde öksürüğünüzün azaldığını fark edeceksiniz.

9- Sarımsak Çayı: 
3 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun.


Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra aç karnına günde 2 kere için. Düşük tansiyonu olanlar için iyi bir seçenek olmayabilir.

10- Nane Çayı: Nanenin içerdiği esansiyel yağ bir dekonjestan olarak hareket eder. Nane nemlendirici maddeler, antiinflamatuarlar ve hafif antibakteriyel bileşenleri de içermektedir.

Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru nane koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Aç karnına 3-4 kere aç karnına içilebilir. Rahat içim için içine bal ya da şeker ilave edebilirsiniz.

11- Ihlamur - Ayva Yaprağı ÇayıÖksürük denilince ilk akla gelen ıhlamur çayıdır. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcuttur. 

Kaynamış suya yeterli miktarda Ihlamur konulduktan sonra 3-4 kuru ayva yaprağı ilave edilir ve 10-15 demlendikten sonra günde 2-3 bardak içilir. Bu çaya şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir ve çayın iyileştirici özelliğini azaltabilir. Bal konulmak isteniyorsa çayın sıcaklığının 40 derecenin altına düşmesi gerekiyor. Bunun için çayı bardağa döktükten sonra 10 dakika bekleyip bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

12- Bal - Zencefil KürüBir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınızdaki tüm sorunlara ve inatçı öksürüğe çok iyi geldiğini göreceksiniz. (Çocuklar için uygun değildir.)

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 

13- Sırta Bal SürmeÇocuğunuzu ya da bebeğinizi uykuya yatırırken oda sıcaklığındaki balı sırtına sürün. Daha sonra üstünü gazete veya kağıt havlu ile kapatıp uyumasını sağlayın. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir. Balın kaliteli olması önemlidir. 

14- Sırta Zeytinyağı-Karabiber SürmeYarım çay bardağı zeytinyağını ısıtın ve içine bir çay kaşığı karabiber atarak iyice pişirin. Ilınınca öksüren çocuk veya yetişkin kişinin sırtına ve göğsüne iyice yedirerek sürün. Hafif emince üzerine sıcak bez örtün.

Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın