MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

YETİŞKİNLERDE KABIZLIĞIN EVDE TEDAVİSİ

- Ekim 23, 2019
snpsr

Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kabızlık bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir.

Kabızlığın Belirtileri
Kabızlık, kabızlığın miktarına göre farklı belirtiler gösterebilir. Kabız olanlarda görülebilen belirtiler şunlardır :
-Haftada 3 kereden daha az tuvalete çıkmak
-Katı dışkı miktarında azalma olması
-Katı dışkıyı yaparken zorlanma durumu
-Tuvaleti yaparken topaklı, sert ve kuru dışkıya sahip olmak
-Bağırsak hareketlerinde azalma
-Tuvalete gidildiğinde bağırsak hareketi sonrasında bile tekrar tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek
-Karında şişkinlik veya karın ağrısı
-Bağırsaklarda veya rektumda bir tıkanıklık varmış gibi hissetmek
-İştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı, bazen de mide bulantısı
-Halsizlik
-Rektal kanama 
-Karın ağrısı ve kasılmalar

Kabızlık Nedenleri
-Susuzluk
-Hamilelik
-Aşırı müshil kullanımı
-Çok az lifli diyetler
-Süt, peynir ve muz gibi yüksek oranda kabızlık yapan besinlerden oluşan bir diyet
-Bazı ilaçlar
-İrritabl Barsak Sendromu (İBS)
-Fiziksel aktivitede azalma
-Bağırsak tıkanıklığı
-Hipotiroidizm gibi endokrin problemleri

Kabızlık yapan ilaçlar
- Bazı tansiyon ilaçları
- Bazı antidepresanlar
- Alüminyum ve bizmut içeren mide hapları
- Demir tablet ve kapsülleri
- Kalsiyum destekleri

Önemli: Tedavi edilmeyen kabızlık ileride makat çatlağı (Anal fissür), basur (Hemoroid), kronik kabızlık gibi istenmeyen rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu rahatsızlıklar modern toplumlarda oldukça yaygındır.



 KABIZLIK İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?

Doktor Muayenesinden Sonra Tedaviye Ek Olarak Yapılabilecekler
- Kızartmalar, kırmızı et, hazır yemekler, paket gıdalar, kavurma, çok şekerli yiyecekler, kahve ve asitli içeceklerden uzak durun.

- Sinamekini sürekli kullanmak bağırsak mukozasını tahriş eder ve bu mukoza tabakasının dışkıyla atılmasına sebep olur. Bu da bağırsakların kaydırıcılık özelliğini etkileyeceğinden dolayı kabızlığınızı şiddetlendirebilir.

- Tuvaletiniz geldiğinde tuvalete çıkmayı ertelemeyin. Her gün  en rahat olduğunuz zaman diliminde tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin.

- Yararlı bakteriler olan probiyotikler, kabızlığı geçirmek için  olmazsa olmazdır. Probiyotik bağırsaklardaki bakteri seviyelerini dengeleyerek kronik kabızlığı önleyebilir. Ayrıca bağırsak hareketini kolaylaştırarak tuvalete çıkarken acı çekmenizi engeller. 

Kabızlığa karşı sofranızda yoğurt, turşu, kefir gibi probiyotik gıdalar bulundurun. Bunların ev yapımı olmasına dikkat edin.

- Günde en az 2 litre su için.Yazın bu miktarı artırmanız gerekebilir.

- Yağsız diyetlerden uzak durun. Yağ, bağırsakların kaydırıcılık özelliğini artırır.

-Kabızlık yaşıyorsanız maden suyu içmek bağırsaklarınızı çalıştırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca limonlu su içmeyi de deneyebilirsiniz. Limon suyundaki sitrik asit sindirim sisteminizi hızlandırarak vücuttan toksinleri atmanızı sağlar.

-Egzersiz yapmak kabızlıkla birlikte gelen sıkıntıları büyük ölçüde azaltır. Düzenli yürüyüşlere yapın.

-Aşırı kafein tüketiminden kaçının.

-Uyanır uyanmaz 1 bardak ılık su için. Bu bağırsaklarınızı harekete geçirecektir.

-Kabızlığın başlıca tetikleyicisi olan süt ve süt ürünlerini fazla tüketmeyin.

-Kırmızı et, kabızlığınızı daha da şiddetlendirebilir. Kırmızı et yerine balık ve tavuk yemeyi tercih edin.

-Pilav, makarna, ekmek, patates gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları sıkça tüketmekten kaçının.

-Kabızlığınız süresince muzdan uzak durun.

-Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri de klozet kullanımıdır. Klozette otururken ayak uçlarınızın yardımıyla bacaklarınızı biraz kaldırın. 

-Lif yönünden zengin sebzelerle (pırasa, lahana, karnabahar, bakliyatlar vb..) beslenin. Elma, armut, ayva gibi meyveleri kabuklarını soymadan yiyin.





Aşağıdaki kürlerin birkaçını aynı anda uygulayabilirsiniz. 
1- Portakal Yaprağı Kürü: Bu kür İbrahim Saraçoğlu'na aittir ve şiddetli kabızlık çekenler için oldukça idealdir.  

7-8 tane taze portakal yaprağını kaynamakta olan bir bardak suyun içine atın. Kısık ateşte 10-12 dakika kaynatın. Daha sonra süzün ve ılıması için bekletin. Sabah kahvaltısından bir saat sonra günde 1 kere için. 

Her seferinde taze olarak hazırlanan bu kür, en fazla 5 uygulanır. Bu kür aynı zamanda şişkinliği de alır.

2- Keçiboynuzu Kürü: Hafif kabızlıklarda günde birkaç tane keçiboynuzu tüketin. Keçi boynuzu kabızsanız kabızlığınızı, ishalseniz ishalinizi giderir. Su içmeyi de unutmayın.

3- Yoğurt Suyu Kürü: Yine hafif kabızlık için ev yapımı yoğurdun suyunu günde 1-2 su bardağı için. Hem probiyotik etkisiyle bağırsaklardaki yararlı bakterileri destekler hem de sıvı ihtiyacınızı takviye eder. 


4- Kuru Erik ve Kayısı Kürü: 2 kuru kayısı ve 2 kuru eriği 4'er parçaya böldükten sonra akşamdan bir bardak suya koyun ve bir gece bekletin. Sabah aç karnına bu suyu için ve kuru meyveleri yiyin. Bağırsakları çalıştıran kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. 

5- Keten Tohumu Kürü: Salata, yoğurt gibi yiyeceklerinize kabızlık için doktorların sıkça önerdiği keten tohumunu ekleyin. 

Sabahları aç karnına yarım kase yoğurdun içerisine keten tohumu ilave ederek yoğurdu karıştırın ve yiyin. Bağırsaklarınızın rahatladığını göreceksiniz.. 

6- Kuru İncir: Kürü: Akşamdan bir bardak suya üç tane kuru incir koyun ve bu şekilde sabaha kadar bekletin. Sabah aç karnına hem bu suyu için hem de incirlerini yiyin. Böylece bağırsak sorunlarınızı en aza indirebilirsiniz.

7- Karışım Çayı: Beş bardak suyun içerisine iki poşet yeşil çay, bir tutam maydanoz, bir tutam kiraz sapı, iki kayısı ve yarım limon ilave ederek karışımı kaynatın. Bu bitkisel çayı her gün en az üç kere içerek kabızlık sorununa son verebilirsiniz. 

8- Nane Çayı Kürü: Nane çayının içindeki mentol sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek hareketi kolaylaştırır. Ayrıca sıcak su da rahatlama sağlar ve boşaltımı teşvik eder.

9- Zetinyağı Kürü: Yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştıran zeytinyağından her gün aç karnına bir yemek kaşığı içebilirsiniz.

Kabızlık yeni başlamışsa, karın ağrısı ile birlikteyse, bağırsak kanaması varsa, bulantı kusma, iştahsızlık kilo kaybı varsa, kansızlıkla birlikteyse doğal çözümlerle oyalanmamalı vakit geçirmeden bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın