MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

MANTARIN BİTKİSEL TEDAVİSİ

- Ağustos 28, 2019
snpsr
mantar hastalığı


Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalan ve sadece mikroskop ile görülebilecek küçük organizmalardır. Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir. 

Havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları ve ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalar mantarların çoğalması ve bulaşması için çok uygundur. 

Tüm mantar hastalıkları oldukça bulaşıcıdır ve kolaylıkla yayılabilir. Ayak ve tırnak mantar hastalıkları tedavi edilmediklerinde vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir, yakınlarınıza bulaşabilir veya vücudunuzda bakterilere bağlı daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabilir. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur.

En Yaygın Mantar Hastalıkları:
1. Tinea Pedis (Ayak Mantarı): Ayak parmaklarında oluşan bir mantar hastalığı türüdür. Parmaklarda beyazlık derisinde soyulma ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. İlerlemiş olan durumlarda enfeksiyon da görülebilmektedir.  Hastanın aile hikayesine bakıldığında diğer aile fertlerinde de benzer durumların olduğu görülebilir. Daha çok ortak kullanılan terlik, ayakkabı ve çoraptan, hamam ve havuz gibi ortamlardan bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

2. Tinea Korporis: Vücuttaki herhangi bir bölgede oluşan mantar hastalığına verilen addır. Bu mantar hastalığı vücutta pullanma, kaşıntı ve kızarıklıkla başlamakta ve halka biçiminde yayılma göstermektedir. Genellikle kasıklarda ve ellerde olmaktadır. Kadınlarda daha çok nemli kalabildiği için göğüs altlarında, erkeklerde de kasıklarda görülmektedir.

3. Tinea Kapitis (Saç Kıran): Saçları veya kafa derisini tutan mantar enfeksiyonudur. Genellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Kişiden kişiye bulaşanlarında saçların döküldüğü alanda hafif kızarıklık ve pullanma görülebilmektedir. Bu tür bir mantar hastalığında saçlar kolaylıkla ele gelmekte ve kısa sürede saçsız bir alan oluşmaktadır. Tinea kapitis ya da saç kıran, hayvanlardan bulaşmaktadır ve iltihaplanma riski oldukça yüksektir. Ortaya çıkan kızarıklıklar ise oldukça belirgin haldedir.

4. Onikomikoz: Tırnaklarda görülen bir mantar hastalığıdır. Genellikle ayak tırnaklarında kalınlaşma, renklerinde değişme veya tırnak kopmaları yaşanabilmektedir. El tırnakları ayak tırnaklarına nazaran daha az tutulmaktadır. Ayak tırnaklarındaki tutulum genellikle ayak mantarına eşlik etmektedir. Bu hastalığa genellikle ortak kullanılan terlik ve ayakkabılar ile banyo, hamam veya havuz gibi ortak kullanım alanları neden olmaktadır.

 Bu mantar türü de sakallarda görülen bir mantar enfeksiyonudur.



 Mantarın Sarı Kantaronla Tedavisi

1. Ciltte oluşan mantarın sarı kantaron ile tedavisi oldukça basittir. Gerek bebeklerin gerekse erişkinlerin vücutlarının herhangi bir yerinde oluşan mantarlara sarı kantaron yağını sabah-akşam sürün. 8-10 gün sonra mantarın geçtiği görülecektir.

2. Ayak parmak aralarında ve tırnak altlarında oluşan mantarlar için 1 litre su kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra içine bir yemek kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 15-20 dakika demleyin. Süzdükten sonra suyu kendiğinden ılımaya bırakın. 

Ilınan suyu bir leğene dökün ve ayaklarınızı 20 dakika kadar leğende bekletin. Bu sırada suyun derinin altına ulaşması için ara sıra ayaklarınıza masaj yapın. Ayaklarınızı çıkardıktan sonra yıkamayın ve sadece kurulayın. 

Her gün iyileşene kadar bunu tekrarlayın. 5-7 seans yeterli olacaktır. (Tırnak altı mantarlarının tedavisi daha uzun sürebilir.)

Ya da her gün sabah-akşam sarı kantaron yağı ya da kremi sürün ve 1 hafta kadar tedaviyi sürdürün. (Tırnak altı mantarlarının tedavisi daha uzun sürebilir.) 


Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın