MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI

YARA VE YANIĞIN SARI KANTARONLA TEDAVİSİ

- Ağustos 28, 2019
snpsr
yanık

YANIK 
Yanıklar ev ortamında sıcak su veya buhar teması sonucu, ütü gibi sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas nedeniyle oluşmaktadır. Yanıkların ciddiyeti derinlikleri ile orantılı olarak artar.

Çok yüzeysel yanıklara birinci derece yanıklar denir. Bunlara örnek güneş yanıklarıdır. Deride kırmızılık ve ağrı ile kendilerini belli ederler. Birinci derece yanıklar birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşirler. 

Biraz daha derin yanıklara ikinci derece yanıklar denir. Burada derinin yalnız üst tabakaları yanmıştır ve alt tabakaları sağlamdır. İkinci derece yanıklar deri üzerinde su dolu kabarcıklarla kendilerini belli ederler. Ağrılıdırlar. 

En ciddi yanıklar üçüncü derece yanıklardır. Burada derinin tamamı yanmıştır ve iyileşmeleri için deri nakli gerekmektedir.

Yanık ilk yardımında dikkat edilecek hususlar Yanıklarda hastalara soğuk su ile kompres yapılması rahatlatıcıdır. Uzun süreli buz kompresleri zararlı olabilir, elektrik yanıklarında ise hastaya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir.

Yanık ertesi oluşan su kabarcıkları, proteinden zengin bir sıvı içerir ve ölü tabakayı ve hemen altındaki dokuları korumakla görevlidir, asla  patlatılmamalıdır. 

Halk arasında yaygın olarak uygulanan diş macunu, yoğurt, zeytinyağı gibi maddelerin sürülmesinin yanık iyileşmesine katkısı olmadığı gibi enfeksiyon riskini de artırmaktadır.



 

YARA
Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon riski artar. Bir çok yara çeşidi vardır.

1. Kesik yaralar: Bıçak, çakı, cam gibi kesici aletlerle oluşur. Genellikle basit yaralardır. Derinlikleri kolay belirlenir.

2. Ezikli yaralar: Taş yumruk ya da sopa gibi etkenlerin şiddetli olarak çarpması ile oluşan yaralardır. Yara kenarları eziktir. Çok fazla kanama olmaz, ancak doku zedelenmesi ve hassasiyet vardır.

3. Delici yaralar: Uzun ve sivri aletlerle oluşan yaralardır. Yüzey üzerinde derinlik hakimdir. Aldatıcı olabilir tetanos tehlikesi vardır. 

4. Parçalı yaralar: Dokular üzerinde bir çekme etkisi ile meydana gelir. Doku ile ilgili tüm organ, saçlı deride zarar görebilir.

5.  Kirli (enfekte) yaralar: Mikrop kapma ihtimali olan yaralardır.
Enfeksiyon Riski Yüksek Yaralar
-Gecikmiş yaralar (6 saatten fazla),
-Dikişleri ayrılmış yaralar,
-Kenarları muntazam olmayan yaralar,
-Çok kirli ve derin yaralar,
-Ateşli silah yaraları,
-Isırma ve sokma ile oluşan yaralar.



Uyarılar !


-Burada yer alan bilgilerin büyük bir bölümü kişisel tecrübelere dayanmaktadır. Yani bir başkasını tedavi eden bitkisel bir kürün sizi de tedavi edeceği anlamına gelmez. 

-Hastalığınız için önce doktora müracaat edin. Bu kürü doktora gittiğiniz halde şifa bulamadıysanız uygulayın.

-Bitkisel ilaçların içindeki iyileştirici özelliğe sahip olan etken maddeler seyrek olduğu için iyileşmeniz reçeteli ilaçlara göre biraz daha fazla zaman alabilir. Bu yüzden bitkisel ilaçları kullanırken sabırlı olmalısınız. 

 Yara ve Yanığın Sarı Kantaronla Tedavisi

-Sarı kantaronun hücre yenileme özelliği yüksektir. Bu yüzden yara ve yanığın sarı kantaron yağıyla tedavisi oldukça yaygındır. Hatta ciddi olmayan yara ve yanıklarda ciltte iz bırakmadan hızlı bir iyileşme sağlayabilir.

-Yara veya yanığın olduğu yere günde 3-4 kez sarı kantaron yağını ya da kremini sürün.  Bunu iyileşinceye kadar devam ettirin. 

-Ciddi yanık ve yaralarda vakit geçirmeden doktora başvurun.


Sponsor Reklam spnsr

 
MOBİL UYUMLU REKLAM ALANI



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın